Uw idee beschermen

In Nederland staat het beschermen van ideeën helaas nog in de kinderschoenen. Daarom heeft YOURIDEA.NL veel aandacht besteedt aan het onderstaande stappenplan. YOURIDEA.NL heeft juridisch advies ingewonnen, ten einde een zo compleet mogelijk stappenplan aan de gebruiker van deze site aan te bieden.

YOURIDEA.NL kan echter niet garanderen dat dit een waterdicht stappenplan is. Wel kunnen we de gebruiker van deze site vertellen dat YOURIDEA.NL hetzelfde stappenplan gebruikt.

Doorloop de onderstaande stappen om uw idee optimaal te beschermen:

1. Werk het idee tot in detail uit

Een idee in uw hoofd is niet te beschermen. Het is daarom noodzakelijk dat u het idee zo gedetailleerd mogelijk uitwerkt. U kunt zich dan namelijk bij een eventueel conflict beroepen op het auteursrecht, aangezien u het idee zintuiglijk waarneembaar heeft gemaakt. Dit kan zowel in woord, beeld of geluid.

2. Leg de datum van het idee vast

Allereerst kun u dit doen door het uitgewerkte idee aangetekend naar uzelf te versturen. Dat dit aangetekend gebeurt is heel belangrijk. Het staat dan namelijk vast dat u het idee op die bepaalde datum heeft vastgelegd.

Bewaar dit ongeopend en op een veilige plaats. Bij een mogelijk conflict kan het van onschatbare waarde zijn. Als u een rechtszaak aanspant tegen iemand die er met uw idee van door is gegaan, zal deze ideeëndief moeten aantonen dat hij het idee eerder heeft bedacht.

Een andere methode is om het idee naar de belastingdienst te sturen. U ontvangt het vervolgens terug met een zegel en een dagtekening.

Nog een andere methode is om bij het BBIE online een I-Depot (Idea-Depot) te kopen en zo uw idee te deponeren en te laten beschermen. De kosten hiervan liggen tussen 35 en 65 euro.

Het meest betrouwbare alternatief is om het idee bij de notaris te deponeren. De kosten hiervan lopen echter al snel op tot €100.

3. Verstuur een aangetekende afspraakbevestiging

Iemand is geïnteresseerd in uw idee en wil het mogelijk van u kopen. Bereidt u goed voor als u met een geïnteresseerde om de tafel wilt gaan zitten. Zorg er allereerst voor dat u de brief waarin u de afspraak bevestigt aangetekend verstuurd. Neem tenslotte in uw afspraakbevestiging op, dat indien de andere partij om wat voor reden dan ook de afspraak niet door wil laten gaan, deze partij de afspraak aangetekend moet afzeggen.

Download hier een voorbeeld afspraakbevestiging.

4. Laat een geheimhoudingsverklaring ondertekenen

Het is aan te raden alvorens de bespreking begint, de andere partij een geheimhoudingsverklaring te laten ondertekenen. Bij een mogelijk conflict kunt u aantonen op een bepaalde datum met de geïnteresseerde gesproken te hebben. Geef in deze verklaring expliciet aan over welk idee gesproken wordt. Er dient echter een juiste balans gevonden te worden tussen het vaag blijven (en zodoende niet uw idee prijs te geven) en het concreet zijn (waardoor de verklaring later als bewijs gebruikt kan worden).

Download hier een voorbeeld geheimhoudingsverklaring.

5. Maak het idee nooit te vroeg openbaar

Tot slot, is het essentieel dat u uw idee aan niemand kenbaar maakt voordat u de voorgaande stappen heeft doorlopen!